Każda kuchnia znamionuje się własnymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są niesłychanie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone na ogół z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to tylko jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak de facto niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film