Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej słynnych na całym świecie. Dziś posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować pierwotni Włosi?

Co jest najbardziej reprezentatywnym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Ubóstwiają ją również sami Włosi.

Znakomita serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w istocie lubią jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego rodzaju sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie urozmaicona. Poświęcić wolno jej w zasadzie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, możemy być przekonani, że olśni ono głębią smaku oraz aromatu.